YOU SHOULDN'T COMPARE YOURSELF TO OTHERS, THEY ARE MORE SCREWED UP THAN YOU THINK

Sunday, 30 December 2012

Farewell 2012❤

doribu doblas'

2012 have brought a lot of memories. neither good nor bad, it's still memories that i won't forget even i'll step in a new year of 2013. i got friends, and i lost them. the people i used to know. the people i used to close of. the people that i used to mad of. the people i used to share everything. the people who used to see the ugliest side of me. the people who used to bring a laughter to me, they're still there. but not with me. some of them still with me, but most of them - the people i loved - had to leave me behind for some reasons. 


apa apa sebab pun, semua kembali pada aku. aku yang teruk. kalau aku tak layan diri aku teruk, aku takkan hilang semua orang yang  bermakna dalam hidup aku. aku takkan hilang kawan kawan terbaik aku. makian, barang, cerita, masalah, semua aku kena hadap sendiri tanpa boleh lagi aku lontarkan pada dia juga si dia. siapa? pada yang memahami, ya itu anda dan anda. kan bitch? dia selalu guna pakai word tu bila nak keluar gi class.

"kadang kadang aku rasa kita nie dah macam gro jer"

cinonet kau. aku ingat kata kata tu. aku selalu balas dengan..

"eh aku tak okay, kau jer"

i still remember those days. aku kenal kau pada hari pertama aku di kolej. makanya kau lah sahabat pertama yang aku sayangi disana. kau sangat comel. disini aku mengaku yang kau memang baby-faced juga manja. aku anggap kau macam adik aku even kita sebaya. aku suka the way kau taip message. it's cute enough to make my eyes glowing. kemas dan nampak comel. setiap satu aku tak lupa. bila dah hilang kau, baru aku sedar kepentingan dan betapa rapatnya kita dulu. aku tak sedar dalam diam aku akan hilang kau dan kita kembali menjadi stranger towards each other.


kau, who got a lot of stuff which same with mine. jujur aku rindu nak kembali punyai barang sama dengan kau. everything were just fine, tapi sekarang tidak lagi. aku tak sangka pengakhirannya begini. kita bersama tapi tidak mesra. kita berdekatan tapi tidak bersua. kita bersua tapi tidak lagi seperti dulu. aku tak mintak jadi macam nie. kau pun macam tu, aku paham. segala yang terjadi atas kehendak Allah. kau dah jauh berlalu mengikuti jalan kau, aku juga. ikuti aliran deras setiap momensi. kadang kadang aku harap aku tak tahu segala cerita antara kau dan that guy, so aku pasti akan sentiasa bersama kau selama berada di alam diploma.


kau yang aku buat tapak pinch. maaf atas semua pinches yang pernah aku daratkan keatas setiap lapisan kulit kau yang kenyal itu. aku mohon dihalalkan. my fingers will miss u a lot. aku sentiasa mendoakan yang terbaik buat kau. kau akan sentiasa menjadi sahabat terbaik aku. kita berbeza jantina tapi punyai minat yang sama. aku senang bersahabat dengan kau. aku tak akan pernah lupa segala benda yang kau dah lakukan untuk aku. setiap sen yang kau pernah belanja aku, harap dihalalkan. jujur aku rindu kau. tapi tak setebal dulu. aku berharap agar aku dapat bertemu seseorang seperti kau suatu hari nanti. dan bila hari itu tiba, aku akan pastikan bahawa dia tidak akan dengan mudahnya jatuh hati pada aku. aku juga akan pastikan bahawa aku tidak akan memberikan harapan yang maha tinggi dewasa pada dirinya. seperti apa yang telah aku lakukan pada kau. aku betul betul durjana. dasar monster. aku kekadang merasa bahawa aku telah terkena sumpahan nama. gelaran 'monster' cukup terkesan. imma heartbreaker. tanpa sedar aku begitu. maaf. aku leka! aku memang tak layak untuk sesiapa. aku layak untuk diri sendiri sahaja. aku patut jatuh cinta pada aku sahaja.

malas nak ungkit, tahun 2012 memang banyak memberi aku memori. segalanya seimbang. 6 bulan bahagia, 6 bulan derita. separuh tahun aku merasa dapat nikmat sahabat sahabat terbaik seperti kau, kau, dan kau. dan aku dengan instant-nya kena berusaha belajar untuk let go setiap satu dari kau. aku redha.

dreams beyond the limit❤  
masa mendewasakan aku. terima kasih saat, minit, jam, hari, minggu, bulan, dan juga tahun. ada yang lagi penting dari mengejar cinta. cita yang aku ukir sejak kecil belum dapat aku kecapi lagi. bila? aku tak punyai banyak masa. setahun bersamaan dua semester lagi di Kuantan bukan satu jangka masa yang lama untuk aku terus bermain dan bersenang lenang menikmati elaun kolej. gunakan masa yang cinonet itu untuk merampas kembali apa yang telah aku tetapkan semasa dibangku sekolah. aku dah banyak bazirkan masa. Allah dah banyak bagi aku peluang, dan aku tanpa sebab melalaikannya. apa lagi yang aku harapkan? Allah tak akan sentiasa bantu aku kalau aku sendiri tak ada usaha nak bantu diri aku. aku patut sedar diri. aku bukannya datang dari family yang senang. 2013 harus menjadi tahun aku. apa yang aku nak, aku kena pastikan yang aku mesti dapat. dunia nie bukan ada pari-pari kecil yang boleh terbang datang istimewa untuk aku. aku juga bukan Barbie yang boleh dapat macam macam dengan senang. aku cuma Ogre yang perlu berusaha kuat untuk dilihat hebat dan disenangi orang. 


aku perlu mendisiplinkan diri, ikut jadual - u've to have one! - hidup tanpa jadual memang binasa. aku perlu sketch satu sebelum memulakan hari baru di semester baru. jangan hanya berkata kata indah diblog. tapi harus kotakan dengan anggota. bukan elaun 265 yang aku inginkan sepanjang hidup aku. aku mahukan satu jumlah yang lebih besar untuk masa hadapan aku. untuk itu aku mesti berbuat sesuatu! ada yang kata wang bukan segalanya, tapi pada aku si spongebob daratan yang bermata duitan ini. MONEY IS EVERYTHING. you got no money, you got no life. you might lost your life without one word, M O N E Y.


apa ada hal orang kata aku materialistic. yang penting aku tawu apa aku punya impian. impian tak selalunya realistic tapi kalau kita cuba realisasikan, mungkin benda tak bernyawa pun akan bernyawa. aku still ingat Sir Amin pernah cakap:

orang Melayu nie semua bercita cita tinggi. tapi bila dia rasa dia tak boleh nak capai cita cita tu, dia rendahkan cita cita dia. dari bercita cita nak Audi, turunkan jadi Myvi. sebab dia tawu dia tak boleh nak dapatkan sebab dia malas nak usaha. dia akan kata, 

"takpe lah tak dapat Audi, Myvi pun okay. kereta jugak. boleh bawak berjalan jugak"

kalaulah dia lawan kemampuan dia, mesti dia akan dapat apa yang dia citakan.

jadi, aku yang materialistic nie nak jadi seseorang yang berani lawan apa yang aku mampu. aku nak dapatkan apa yang aku aim paling tinggi. aku selalu percaya, kalau aku aim paling tinggi aku still dapat tinggi even tak setinggi yang aku nak. selalunya. so aku berharap moga apa yang aku percaya nie sentiasa menjadi. seperti tahun tahun yang lalu. aku taknak jadi Melayu yang lemah, lemah dengan masa. lemah dengan duit sedikit. aku perlukan kerajinan yang tinggi kalau nak 2013 menjadi tahun hebat aku. bila tahun berganti tahun, baru aku sedar betapa bodohnya aku pada tahun tahun yang lepas. makanya, pada tahun yang akan menjelma dalam hanya satu hari sahaja lagi ini akan menjadi suatu tahun yang sangat hebat. ya, aku percaya bahawa 2013 will be awesome! in sha Allah.


2013, please be nice to me❤  

Thursday, 27 December 2012

Get well soon my lil adorable Adam!

sakit atau terkena buatan orang itu aku tak ambil kira. aku bukan sesape nak judge disease dia nie, even doc pun dah naik pening apa actually sakit dia nie. tak dapat nak detect. tapi yang pasti dia punya hati dah mula membengkak sebab demam terlalu panas. naik turun temp demam dia. kejap kejap 39, kejap kejap 44. memang tak dapat nak control demam dia tu.

sekarang stay kat ward PPUM. harap harap lah cepat sembuh sebab tak suka sangat tengok Jong Kook kecik aku nie sakit sakit. *tears*

with his dad, sister, and mom❤  
JongKookie Jr❤  
❤  
Adam Solhi❤  
Wish the best for you....
dear Adam, please be strong. cepat lah sembuh, so nanti leh kita main belon lagi kat umah opah. yong taknak adam sakit sakit.

"Ya Allah Ya Tuhanku, Kau selamatkanlah adik saudaraku - Muhd Adam Solhi - yang kecil ini. aku mohon semoga hatinya tidak membengkak dengan serious. jauhilah malapetaka dari dirinya. aku berharap agar dia akan kembali sihat seperti sebelum ini. semoga dia dapat bergembira, bergelak ketawa kembali bermain bersama kami lagi. amin ya rabbal alamin."

Wednesday, 12 December 2012

121212 | Vertigo.

orang selalu cakap bila anak mata kita bergerak sendiri tanpa kawalan kita, itu tandanya kita punya ajal dah nak dekat. dan kita kena percaya sebab itu juga salah satu tanda tanda tarikh keramat kita semakin hampir. tapi pernah tak kita expect yang benda lain jugak maybe akan berlaku? maybe something different from our believe before. maybe itu satu petanda atau simptom penyakit yang kita tak pernah dengar pun sebelum nie. pernah pikir tak?



vertigo. 
what do you expect once you heard to this particular word? it sounds more to geometric. mungkinkah ia hadir dalam dunia arithmetic. atau mungkin juga alam matematik. perkiraan selalunya tepat. tapi tak selalu mudah. begitu juga hal ini. this word is came far away neither from calculation world nor art world. this is a name of one disease from a billions diseases on this only earth. your expectation is not so precise. so what do you expect from this disease? 

all ages.
orang selalu percaya yang umur tu kawal tahap kesihatan kita. tapi betul ke semua tu? kita selalu sangat percaya yang bukan semua orang boleh mati tapi semua orang akan mati. yang berumur dan lanjut usianya memang patut mati sebab bukan benda yang pelik pun orang macam nie mati. tak semua dari kita pernah percaya yang orang muda pun boleh mati bila bila masa jer kalau Dia nak. aku tak main main dengan apa yang aku pikir tapi nie semua kepercayaan juga ideologi yang kita sendiri tanam dalam kepala kita. tak setuju dengan aku tu masalah kau tapi pernah tak kau terpikir sebelum nie yang kau akan mati pada umur kau sekarang nie? kau pernah dengar rahsia Dia? kau pernah pikir yang kau punya umur setakat nie jer? lepas baca entry nie kau jalan terus. kau tak tawu kan, so jangan la bantah lampin bila orang suruh buat baik kat dunia. macam vertigo nie, semua peringkat umur boleh dapat. tak kira kau muda tua. kaya ker miskin. pandai ke bodoh. baik ke berlagak. semua ada chances merasa. 

bila kau rasa yang sekeliling kau berpusing tapi kau stand still, kau mungkin menghidap vertigo. so silalah ke hospital untuk check. dan vertigo nie berkait dengan masalah telinga. tu sebab bila orang sakit nie dia tak boleh nak berjalan atau berdiri dengan betul. aku still ingat pelajaran Biologi SPM yang telinga memang sangat berkepentingan untuk organisasi badan. kalau telinga rosak, badan memang jahanam jugak. sebabnya badan lost control tanpa telinga yang elok. percaya atau tak, telinga kita la yang control semua movement our part of body. start dari sekarang kurang kurang kan la tengok movie kat laptop or dengar lagu guna earphones or headphones. yer headphones kurang risiko berbanding earphones sebab sounds dia tak straight masuk telinga since dia punya speaker besar rather than earphones yang kecik then terus masuk lubang telinga. lebih berisiko dan bahaya. tapi still bahaya sebab telinga kena tampung frekuensi bunyi yang maha besar. apa salahnya dengar jer kuat kuat pasang main speaker kat laptop/phones tu. aku pun dapat rasa yang telinga aku makin jahanam since study week lepas, hari hari layan movie guna headphones. memang panas jer telinga. berdengung baq ang bila aku bukak headphones. so aku dah kurangkan pakai sekarang nie. takut telinga jahanam. asset aku tu, Dia bagi istimewa untuk kita so kena la jaga leklok. :)

aku tiba tiba update pasal nie sebab salah sorang kawan aku sekarang nie tengah hadapi masalah penyakit nie. dia roommate aku kat kolej dan dia super gila kat kolej. aku tak dapat bayangkan bila dia dapat penyakit nie. semua benda kena slow. sebab once orang kena penyakit nie dia akan cepat hilang fokus. even nak reply text pun dia lambat dah sekarang nie. mata pun dia kata kalau bukak dua dua tak clear, so dia terpaksa tutup mata satu kalau nak tengok clear. how pity u are. aku dapat berita pun semua dari bestfriend dia, ecan. aku terkejut jugak dia text aku 2 malam lepas mohon maaf then halalkan segala makan minum dia. aku ingatkan dia main main sebab dia tu tak betul sikit. aku tanya dia tak reply. esoknya ecan text aku gtaw benda tu. risau aku. no wonder dia mengadu yang anak mata dia selalu bergerak sendiri. dia siap tunjuk lagi. memang yer, gerak sendiri. tapi kitorang tak pernah amik serious sebab tak pernah tawu pasal penyakit nie. aku ngan ecan just macam orang lain jugak. care less benda kecik kecik. dia pun tak kisah sangat sebab dia pun tak tawu. aku punya mata pun gerak jugak masa tu. sama macam kutek. tapi still tak kisah macam dia. we got no idea at all! masing masing duk main main kata dah nak dekat ajal ke. aku takut jugak masa tu sebab aku punya mata memang gerak dua tiga minggu dah. sekarang nie aku keep curious yang aku nie vertigo jugak ke. :|

kepada Ku Atikah Ku Adnan, aku harapkan yang kau akan cepat sembuh. kembali ceria dan riang. aku mahukan kau yang dulu yang gila lagi rempang. mudah mudahan kau sembuh before semester depan bermula. hope so. aku mohon juga kepada Allah permudahkan hari hari kau. kalau kau rasa macam sakit sangat, kau just pikir dan percaya jer yang itu salah satu cara Allah nak cuci dosa dosa kau. lagi teruk ujian menandakan lagi Dia sayang kau. aku tak cuba berlagak pandai tapi aku cuma cakap berdasarkan apa yang selalu aku buat bila aku sakit sebelum nie. dan Alhamdulillah, it works. sakit In sha Allah berkurang. aku tak dapat nak datang tengok, tapi ingat la yang doa aku selalu ngan kau. aminn.

to dear readers, i hope luols berdoa buat sahabat guwaols sorang nie. lagi ramai lagi bagus. guwaols sayang diaols sangat sangat, tolong doakan kesihatan diaols macam luols doakan kesihatan orang yang luols sayang. tolong :')




Nabi saw. bersabda, “Sesiapa yang ziarah orang sakit yang belum tiba ajalnya, lalu ia mengucapkan doa ini di sisinya sebanyak tujuh kali (yang bermaksud “Aku memohon kepada Allah yang Maha Agung, Tuhan bagi ‘arasy yang agung, semoga Ia berkenan untuk menyembuhkanmu”) nescaya Allah SWT akan menyembuhkannya daripada penyakit itu. (HR Abu Daud dan Tirmizi).

terima kasih.

broken pen,
tyra

Tuesday, 4 December 2012

Kotak Hati ❤




Tak usah kau terangkan ku tahu
potret wajahmu di setiap penjuru

curahkan deritamu padaku
biarku rasa apa yang kau lalu

Terang terang
bersama rasa sayang
ku biarkan kau terbang
terang terang
sudut kecil ku isi
untuk senyuman mu lagi

Berbaring renung kita ke bulan
lagu yang ku tulis ku nyanyikan
lagu cinta tentang kita berdua
yang kan kita kenangi hingga tiba masa

Terang terang
bersama rasa sayang
ku biarkan kau terbang
terang terang
sudut kecil ku isi
untuk senyuman mu lagi

Mimpi mimpi
yang tak kembali
aku janji
janji takkan pergi

Tak usah kau terangkan ku tahu
potret wajahmu di setiap penjuru
curahkan deritamu padaku
biarku rasa apa yang kau lalu

Terang terang
bersama rasa sayang
ku biarkan kau terbang
terang terang
sudut kecil ku isi
untuk senyuman mu lagi

Mimpi mimpi
yang tak kembali
aku janji
janji takkan pergi

#away
tyra ismail

A Mask Tale.

different people, different mask.

ASSALAMUALAIKUM

tadi aku search the effects on leaving my mask on my face too long sebab instruction kat setiap pack mask tu bagi just 15-20mins. aku dah lama nak tawu apa effect dia since aku rasa macam its kinda waste just dapat pakai 20mins every each of them kan. benda sedap, daapt pakai sekejap rasa macam rugi banyak lah. so kalau aku pakai lama sikit agak agak ada ker bad effects. pagi tadi aku pakai mask, nak dekat sejam baq ang aku pakai haa. baru la teringat nak google up pasal benda nie balik. and i'm not writing about the mask which have u seen in the picture that i provided above. absolutely a different mask. a facial mask. miahahah!

so aku pun google. yeah! fortunately ada lah 2-3 site yang kena ngan apa yang aku nak nie. 2-3 jer. aku bold kan, tak banyak. macam tak bahaya sangat jer kalau aku pakai lelama kan. sebab tak banyak site nie. macam takde effects langsung. aku pun puas hati lah sebab aku dah berkali kali pakai lama mask nie. senang sikit hati tu tadi. 

satu satu aku bukak site yang aku dapat. ada lah dalam 3 jer. haih. tapi syukur lah sebab still lah ada. so the percentage on having the bad effects still ada. aku still got the bad effects! cis. 

first site yang aku bukak dia macam soalan lah. ada sorang tu dia punya soalan sama sejibik macam apa yang aku pikir. is it okay to wear the mask longer than the time written on the pack which about 15-20mins. sebab dia cakap dia ada tengok Daesung dalam Family Outing pakai sepanjang malam mask dia. yeah thats right bebeh. aku pun tengok cerita dalam tv tu selamba jer dorang pakai lama lama. yet still got a flawless skin. cemburu much! dia punya soalan ada lah sorang jawab, dia kata takpe sebab dia pun pakai lama dari 20mins tapi kulit dia still okay. tak jadi apa pun lagi. aku baca tu rasa macam sedikit tak puas hati sebab betul ker takde effects?! so, i tried the other one site.

the second one, still soalan jugak. macam FUCK FAQ. kira benda nie memang frequently ask question ker. yang nie bergelen gelen jawapan dia. soalan satu site bagi kat customer dia kira memang patut lah banyak jawapan. 

once baca aku jadi macam puas hati sikit sebab ada yang pakai lama, ada yang ikot instructions. lepas baca semua aku baru perasan yang mask nie ada 3 jenis. sepanjang yang dapat tangkap masa aku baca. sebelum nie aku ingatkan just ada dua. telahan yang sememangnya salah. 

mine, charcoal mask by Bioglo❤   

jenis pertama: clay mask/charcoal mask
masa: 10mins paling lama.
mask jenis macam nie memang aku sendiri pun tawu kalau pakai lama memang rasa semacam. rase ketat jer pipi dahi semua. tadi aku baca, okay foine! dia cakap kalau pakai lama lama mask jenis macam nie muka akan cepat berkedut. mask nie kan ketat sangat. cuba bayangkan benda ketat nie stay kat muka lama lama. dia regang kulit memang berkedut lah muka! so jangan pakai lama lama sebab nanti cepat berkedut. hati sakit selain muka tak cantik. beware.

Skinlite mask by sasa❤   

jenis kedua: moisturizing/rejuvenating/soothing mask
masa: 15-20mins (time given on pack)
mask nie yang jenis mask selalu kita pakai setiap minggu tu. mask yang jual kat sasa satu RM6.90, bila beli empat RM10.00 tu. dari apa yang aku baca tadi most of people just pakai ikut instruction, 15-20mins. paling lama pun 30mins jer. sebab jerawat akan senang naik bila pakai lelama. tapi aku rasa ikut pada orang jugak lah, kalau dia rasa okay pakai jer lah lama. aku punya kulit memang takleh pakai lama sebab cepat naik jerawat. combination typed of skin. kira aku lepas nie kena pakai 30mins jer paling lama pun. even rasa membazir haih i'll do it for the sake of my skin. don't u ever dare to leave it more than 30mins. 30mins maximum!

Origins overnight mask ❤   

jenis ketiga: overnight mask
masa: the whole night of course.
aku takleh nak cakap banyak pasal mask jenis nie sebab aku tak pernah try tak pernah ada. so disebabkan bunyi macam best aku nak try beli satu nanti. mieheheh. overnight yaw! 

so lepas nie ecan sila pakai 20mins jer yer. paling lama pun 30mins. tiwa is going to improve hers too. aku dah silap sangka tentang masa mask. dia juga punyai rule dalam berhidup diatas muka kita. so, for the time being, spasiba for putting your adorable eyes on my blog.

pensil dilempar,
tyra

Sunday, 2 December 2012

Swollen face.

motif gambar masih belum dikenal pasti -,-

21:23:26
“Tyra, tengok bola tak?”

22:25:33
“Salam, Ai tyra combonk… :)”

23:58:20
“Salam..”

The first one who text me is someone that I knew once I got submitted in recent college. Few days I’ve wait for his text. Finally, he texted me last night. Miahahah, see I miss you a lot dude! He will text me some days. so, in a short sentence it should be we miss each other. LOL, gulai sarung kaki dipersembahkan untuk kau wahai the wicked witch tiwa! Insanity menjadi jadi. Whatever happens, he is my bestfriend after all. 

“da tido la tu. Goodnite. Sleep well. Pagi nanti bangun awal, tolong mak buat sarapan. Miahaha.”

Well, thanks for the last text. Haha. The text before this one was totally made me laugh alot. Jangan terkejut kalau tengok kau besar macam ****** sem depan? You’re becoming a real seth tan day by day. Your tongue is getting sharper. What brand is it. Gillete? Hahah!

The second one who did text me was the one that I dearly like since I was a kid. He is someone that I thought perfectly fit to be my husband. Yes, I did think about it before. How about now? Still thinking and curious on what might happen next. Uh oh, a bit shocked actually since he called me ‘Tyra’ because he used to call me using my full name ‘Athirah’. Did he read somewhere or knew from someone that everybody is calling me ‘Tyra’ instead of ‘Athirah’? maybe.  He also left me 2 miscalled since I didn’t respond his text. I feel bad as I couldn’t talk to him. Actually I’ve met him at the afternoon when I attended a wedding kenduri kendara of his sedara mara. We got some close relationship actually since my cousin is also his cousin too. Hope u understand the situation. Dua pupu dalam kata lain. aku dah agak mesti dia nie text aku punya bila aku balik dari kenduri tu, tak petang mesti malam. last last memang betul dia text LOL. selalu memang cam tu, kalau jumpa bersua muka mesti dia text. wahh, kan bagus kalau hari hari ada sedara mara kita kawen. aku dah layak jadi tukang tilik. mulut aku dah cukup masin nak meramal masa depan weyh. PANG! wake up tyra, wake up. haih. verangan mucho. dah lama tak text since the day we met before. dah berapa bulan dah haa. lama jugak nak kira kira. Eh kalau aku merepek dalam nie dia baca ker. Wait a minute, entah entah dia memang baca blog aku. Dia memang pernah baca tu sebab dia tawu yang semua orang panggil aku ‘tyra’. Woah, its kinda interesting. Tapi still memalukan. Woo segannye! Seriously, what am I going to do if it turns to be a real one? Keluar hingus kaler pink lah aku. :|

Tapi kenapa tak reply text aku bagi. Tacing sebab aku tak respond text dia sebelum tu ker. Haih, it already made me feel bad a lot. Or maybe dia tido. Tapi betul ker dia tido. Perhaps. Heharap dia tido bukan sebab dia terasa. Dia tido sebab pagi esok nak bangun awal sebab nak g keje. Tapi esok ahad. Still got to be in workplace ker? Tido lah tido, abracadabra!

Kalau lah kau tawu yang kau still duduk ditangga teratas carta hati aku even masa aku still couple ngan Ali, even masa aku masuk kolej, even masa sekarang. Memang kaki aku sendiri aku bagi kat kau tyra! Ayat tak boleh mengada lagi? Puhlisss!

Tapi jujur itu ayat lahir dari hati. Kau teratas among others. By any chances, still got any spaces for me in your tiny heart? *muka shomel*

Oh the third one who texted me was the one who I knew from a social networking. Someone who’s understand me. He used to listen to all my problems and did advice me. He was caring. Kalau nak kira jam, memang lama dah dia tak text aku. Tapi tak tawu kenapa dia tiba tiba text aku pulak semalam. Did you miss me? I appreciate you sangat sangat. The day I gelak gelak masa you call hari tu sebab I pun tak tawu apa yang I cakap. Texts malam tu semua cousins I yang replied. Yes, she did reply them. Sebab? I main burung biru. Miahahahah *evil laugh* maaf. Kata maaf jujur dari lidah, bibir dan anak tekak juga peti suara. Actually I was on burung biru on that night. Not exactly night since it’s already nak subuh. So it should be mornight. More proper to use that vocab I guess. Dan lagi satu eksplenasi, I main tu bukan akaun burung biru i. tapi akaun cousin i. the one who helped me on replied yours. So, credit to her. Hihik. We’re together stalked her boyfriend and her buddies at that mornight. So maaf. Dan aku still ingat dia terus tak text aku lepas mornight tu. Maybe terasa sebab bukan aku yang reply then aku buat bangang jer masa dia call. Mana nak layan leklok bila aku dapat lepak ngan kazen mereng aku tu. Orang lain aku dah tak nampak. Oh ‘I you’ mode totally turn-off lepas misi eksplenasi tamat. Wuuhuuu. Eh dan maaf sebab ganggu pada pukul 03:21:56 dengan ..

“Salam ..afiq ….sorry, tak tengok phone dari tadi sebab tengok gumiho punya pasal ..ayayai, best sangat cter tu ..nie baru tengok sebab nak tido”

Impian pendek aku agar dua abang segak kacak bergaya akan reply text aku bila dia dan dia bangun tido. si segak sorang dah reply so berharap yang dua lagi. haih. Betapa hebat penangan si musang berekor Sembilan. Gara gara kamu, aku terlepas text dari dia yang aku tunggu dan mengharap dari petang. Aku memang dapat rasa dia nak text tapi lupa nak check phone once aku tengok kamu si meat lover Mi Ho!

some quotations on today situation. terkadang ia betul bila aku pikir pikir kan tentang dia. dear you, the important part is just wait for me if you really like me. and do it just follows the rule. yes, the life's rule. ❤   

is it right to just look at you all the times and take a glance once in a time at a stage. is it okay just let my heart be with you and let my dream stage with a black outfit walk away?

actually it's not okay, it's outrageous. and also absurd. it's not okay to the point that i think i've gone crazy but..but i like you. i don't like you because it's okay to like you. because that i like you, that everything's okay. 

atau aku perlu mengelakkan diri dan berlari kearah pentas kpm didalam black outfit meninggalkan yang aku suka buat sementara. itu halal, aku paham.

because i like you too much, i can't stop liking you now. and i can't pretend to not like you now, either. i can only not let you see that i like you. i can only stop begging you to like me. if i want to slowly leave your side, i still need to run.


Nota kaki: congrats untuk harimau Malaya sebab dapat kalahkan sang garuda. You really did it well! #Fabulosity

Saturday, 1 December 2012

December Candy❤


happy December people❤  
let's enjoy December with this song called Candy. my favorite song after all. her voice make me fall in love with this song. honestly, i love the cover one rather than the original which by Paolo Nutini. her voice is amazing! here we go, Candy by Natalie Lungley.

I was perched outside in the pouring rain
Trying to make myself a sail
Then I'll float to you, my darlin'
With the evening on my tail

Although not the most honest means of travel
It gets me there nonetheless
I'm a heartless man at worst, babe
And a helpless one at best

Darling, I'll bathe your skin, I'll even wash your clothes
Just give me some candy before I go
Oh darling, I'll kiss your eyes and lay you down on your rug
Just give me some candy after my hug

Oh, I'm often false explaining
But to her it plays out all the same
And although I'm left defeated
It gets held against my name

I know you got plenty to offer, baby
But I guess I've taken quite enough
Well, I'm some stain there on your bed sheet
You're my diamond in the rough

Darling, I'll bathe your skin, I'll even wash your clothes
Just give me some candy before I go
Oh darling, I'll kiss your eyes and lay you down on your rug
Just give me some candy after my hug, oh

your skin, I'll even wash your clothes
Just give me some candy after my hug

Oh, and I'll be there waiting for you
Oh, I'll be there waiting for you
Oh, I'll be there waiting for you



by, Natalie Lungley.
guitarist: Matt Lungley
original song: Paolo Nutini.

Thursday, 29 November 2012

Vintage ❤

16:55
dan aku masih ulang alik keluar tandas. ass dah pedih nie. stomach-ache punya pasal. malam semalam aku tak dapat nak tido lena! every few minutes my tummy cried. this adorable asshole keep vomiting since they're not well enough. makan ayam kenduri punya pasal lah nie. ayah cakap maybe sebab makan itik. tapi seingat aku, aku tak makan itik kat kenduri tu. aku amik ayam semata mata. confirm nie ayam punya angkara.

sekarang aku duk tahan sakit jer nie. according to my plan, hari nie nak keluar g umah si dayah. then nak bank in duet nanad. disebabkan perut duk meresap resap. i have to cancel it. maaf dayah! takmo aku g umah kau dalam masa perut duk meragam. tak selesa my asshole nak muntah bagai nanti. so, i delay our appointment on tomorrow morning. deal!

bila tiba hari rabu semua pakat duk update pasal 'Wordless Wednesday'. tapi aku tak pernah pulak main benda alah tu. Wordless Wednesday? uh oh, i never once update my blog using that two vocabs. sebab aku kena cakap. kena sebab aku suka nak menaip. rajin? sebati dengan jiwa ini.


vintage.
i've drowned into this world called 'vintage'. selama yang aku tawu, vintage nie merujuk kepada pembuatan wine. tapi this word is used widely among us nowadays. vintage tak lagi merujuk hanya untuk pembuatan minuman - wine - semata mata. well vintage is used to mention about the year which wine was widely made. tahun dimana wine merupakan minuman yang diminati ramai. tahun asas pembuatan wine. so, apa yang aku suka tentang vintage adalah fashion waktu tu. retro. yes, more to retro. well as i wanna you to know that im a classic people. sukakan benda benda lama. even nama pun kalau boleh aku lebih sukakan yang lama dan klasik macam Melati atau Oktober. aku pasang cita cita nak bagi nama kat anak aku nama klasik macam tu. i know it's kinda weird call your kids with name 'October' tapi aku suka. aku suka benda yang rare. yang orang rasa pelik. for me, it's amazing!

theBalm❤  
bila aku masuk sasa, woah ..it makes me totally happy. some of the things, i mean make-up thingy of course are all design in vintage year. classic much! aku suka. suka sangat! compact powder, blusher, eye-shadows are all living in adorable compartment. macam nak grab semua then bawak lari. mieheheh.

bila cakap tentang vintage, kepala selalu bayangkan Marilyn Monroe. well tu jer contoh paling obvious kalau aku nak bagi imaging. the way she wears  her outfits. her fashion. her make-up way. a pure one. the one who came from that adorable year. vintage things actually bring back all the memories. ramai yang cakap macam tu. dan aku sepenuhnya bersetuju dengan statement tu. even im not somebody who born and living in that vintage year, but i do feel the feeling. susah nak define perasaan tu macam mana, tapi ada satu perasaan yang bila aku tengok benda benda retro - klasik - vintage nie, dia buat aku rasa tenang. mysterious. yer it's mysterious. dan aku memang suka benda benda mysterious. aku tak tawu kenapa.


Mystic Falls. aku jatuh cinta bila aku tengok Vampire Diaries. jatuh cinta dengan vintage dresses bila tengok Catherine punya outfits. bila tengok Elena pakai masa ada party with retro theme. lagi mendalam masuk dalam lah minat aku nie. kegilaan yang nyata. aku hilang minat pada baju moden. bukanlah aku benci tapi aku lebih, minat aku lebih kepada retro. vintage style.

aku sedar bukan aku sorang jer yang minat vintage style. ramai lagi kat luar sana. kita sama. aku kalau nak hadiah memang pasang dada, angkat tangan tinggi tinggi luas luas nak hadiah benda design vintage. tak kisah lah apa pun, makeup case pun aku suka. even bag pun aku terima jer. t-shirt? aku suka! necklace, well u got it right babe. haha.


vintage is my possession.

tegar dalam dunia sendiri,
tyra ismail

Monday, 26 November 2012

Oldies, it's really inevitable!


“Can you blow my whistle baby, whistle baby
Let me know
Girl I'm gonna show you how to do it
And we start real slow
You just put your lips together
And you come real close
Can you blow my whistle baby, whistle baby
Here we go”

                                                                                   -Flo Rida


“I don't care who you are 
Where you're from 
What you did 
As long as you love me 
Who you are 
Where you're from 
Don't care what you did 
As long as you love me"

                                                                               -Backstreet Boys

Can you see any differences in these 2 songs? Sekali tengok mesti tak dapat. Sama jer lah dua dua nie, lagu inggeris. Try dengar lah ahmois. Ah sama jer lah. Apa yang bezanya pun. Apa yang jadi masalahnye pun kan. Dua dua pun sedap. Halwa telinga. Manes manes. masam masam. pekat pekat, cair cair. likat likat. Nahh, obviously lain. Cuba beza lyrics As Long As You Love Me ngan Whistle tu. Mana lagi bertamadun agak agak huh? The backstreets boys’ much better. Flo Rida's? tahap kaki jer aku rase. takat nak dengar leh lah, nak sampai tahap jadi 'fav song'..tapayah lah nak simpan angan angan, cita cita. these two lil adorable ears need songs yang leh buat tayik telinga dia cair meleleh keluar, bukan yang buat lagi keras meghekang kat dalam tu.

In my opinion, old songs much better. the lyrics are all clean rather than nowadays songs. They’re all craps. Uh oh, not at all but many of them. If you want me to list down nowadays songs yang memang cerita dalam dia all about sex pun aku leh list down. Salah satunye lagu Lemonade by Alexandra Stan.

“I was so wrong
So sunny
You're the only one for me
I was so wrong
And now I really wanna...come along...sunny
You're the only one for me

Sunny, happy rhythm music, no money
I'm takin' you on holiday
Sipping yellow lemonade”


Okay, get it already? Sipping yellow lemonade? Jangan noob sangat lah tak paham apa maksud dia. LOL. aku pun tak paham kenapa perlu nak cerita benda benda macam nie dalam lagu. Nampak tak they just play with the words. There are always have hidden meanings. all we need to do is 'listen', not just 'hear' to them. and only then u might catch all the hidden meanings. How about this song of Wild Ones by Flo Rida..again? :O

“Hey I heard you were a wild one
Oooh
If I took you home
It'd be a home run
Show me how you'll do

I want shut down the club
With you
Hey I heard you like the wild ones
Oooh”


Any comment regarding to this lyrics? I told you. It’s crap. Apa yang dia nak sampaikan pun aku tak tawu. Uh oh, sekang nie memang pattern kalau nak ajak 'main' kena nyanyi nyanyi dulu kot kat sana. Jadahnya wey! Wild ones huh. Retard. Home run huh. Rubbish. Lots of Lack!

Mungkin sekarang nie dorang kat sana dah mati idea nak buat lirik kot. Semua kepala duk pikir pasal sex jer. All the times. Takde dah word ‘cinta sejati’ aka ‘true love’ in its very own language. Pada dorang benda tu jer yang leh bagi kebahagiaan yang immortal. Is it?

This is the major reason on why aku suka pada lagu lama lama. Even cleaner, even better. the lyrics are really made my day. tak pernah jemu, tak pernah kecewakan aku. Haih. ayat makan cekam aku bagi. tapi masalahnye memang betul pun. bila dengar lagu sekarang ngan lagu dulu, jauh sangat bezanya. sekarang punya lagu macam nak bagi kaki jer. bukan nak bagi sedap hati, lagi buat hati tabest ade. entah ape ape jer maksudnya. lagi lama dengar lagi merepek. alih alih aku bukak lagu lama. Uhoho.

“Don't want to close my eyes
I don't want to fall asleep
Cause I'd miss you babe
And I don't want to miss a thing
Cause even when I dream of you
The sweetest dream will never do
I'd still miss you babe
And I don't want to miss a thing

Lying close to you feeling your heart beating
And I'm wondering what you're dreaming
Wondering if it's me you're seeing
Then I kiss your eyes
And thank God we're together
I just want to stay with you in this moment forever
Forever and ever”


See, makna mendalam si Aerosmith nie bagi. As a girl with a clean heart, this song is totally made my heart flutter. uh oh my heart is fragile. Mieheh. Korang leh beza kan lagu dulu ngan lagu sekang. Obvious sangat. Even lagu sekarang bukanlah semua kotor tapi most of them maksud aku. So, jangan salah paham atas apa aku cakap kat sini. Im just sharing my opinion.

"My baby
You are the reason I could fly
And because of you
I don't have to wonder why

Baby, you
There's no more just getting by
You're the reason I feel so alive"

Thump, thump and thump! Marc Anthony tak pernah buat aku kecewa ngan lagu dia. Malar segar bak kata klasik nasional. *geli tetiba sebut camtu* Miahahah. So, sekarang nie aku rasa korang leh nampak beza lagu sekarang ngan lagu dolu dolu kan. dan aku strongly believe even banyak lagu baru dah sekarang, orang still ramai suka lagu lama lagi. well, golden oldies lah kata kan. lain 'feel' dia. Can you feel the difference? Ahahah.

bukan nak hentam lagu sekarang, lagu sekarang pun leh tahan hebat masing masing. ada yang still bermakna bagi aku macam lagu I won't give up by Jason Mraz, More than this by One Direction, Holes Inside by Joe Brooks, and Distance by Christina Perri. so between the two types of them, which one might be your choice. The power is in your hands. Beralih lah ke Celcom eh tak, oldies. Pomot sikit lagu lelama since aku suka old skool old skool, vintage vintage, classic classic nie. Ouch, love much.❤   

Akhir kata, what say you?

It was last Friday matter: Twilight.


"Lot of red eyes around here.."

last Friday, aku dah tengok Twilight Breaking Dawn Part 2. nak update entry pasal benda nie dah lama tapi disebabkan terlalu heaven balik rumah, langsung jadi memalas nak online. so, hari nie rasa macam takde ape nak buat aku online then story sikit what was this film all about. oh, yang atas tu aku quote ayat Jacob cakap kat Bella. dia sorang jer werewolf, yang lain semua vampires.

ze ticket❤  
storyline by me, tiwa ze witch:

Bella is enjoying her new life and new powers, after the birth of their daughter, Renesmee. Soon, however, their family bliss is threatened again, by a new menace. Vampire Irina believes a child like Renesmee could challenge the power and existence of the Volturi. 

Irina meets Volturi to tell him about this thing. Alice with her ability in seeing future, tell all the cullens about the problem that they might face. all the family members begin to gather up all the vampires clan. they do this to prove Volturi yang Renesmee is not a wild child, dia tak immortal. 

As Irina rallies the Volturi to destroy this potential threat, Bella and the Cullens - together with any allies they can assemble - are preparing to fight a crucial, ultimate battle, to protect their family.

dalam tengah best best tengok, there was one scene yang buat aku leleh! Carlisle death. dia mati ditangan Volturi. sedih bak ang. dia kan dah lama ngan Twilight since the first one lagi. so, terasa jer bila tengok dia mati. bloody-ass punya Volturi. dush dush dush! - scene nie banyak buat aku terkejut. must-watch scene!

Garret
then, guess what. dalam cerita nie aku jumpa lagi jejaka katang! like before, in Skyfall i found Daniel Craig. dalam nie aku jumpa pulak Lee Pace! dia just sampingan jer, jadi 1 of the clans. his name is Garret in this film. he is totally amazingly cute! he with his jambang betul betul buat aku gila. kalau dia nie berjambang muka haram hensem gila. kalau takde jambang, rasa nak pandang pun tak selera. seriously, ini satu faktor aku suka kat someone - jambang. aku suka laki berjambang. macam sebelum nie Ian Somerhalder ngan jambang dia, betul betul membunuh aku.

Jacob Black
like usual, the hottest werewolf - Taylor Lautner is totally perfect..like ever. Forever. ❤  

Thursday, 22 November 2012

memori membelai jiwa.

ASSALAMUALAIKUM..

a few hours left before im off to my hometown, Perak. how many hours left to read BIS note? well i've to give my very best for my final paper tomorrow. insya-Allah. so, malam nie nak ingat balik segala memori daun pisang selama menetap di Impian - Hotel berbintang bintang Kuantan. agaknya aku akan rindu jugak lah kat hostel even hati kata tak, tapi minda kata ya! apa tak rindunya, semua kawan kawan luar dalam selimut aku kenal kat sini. dari yang menikam dada sampai membelai punggung, semua aku dapat kat sini. so, kalau kata takkan rindu tu memang kencing hancing lah kan. cuti akan lama, tak bape nak lama tapi still akan berasa sebab cuti lama.

oat ❤
pertama dan utama, aku akan merindukan makanan ruji aku tiap tiap hari kat sini - oat. acah acah kat rumah tak dapat makan. memang susah sikit kalau kat rumah nak hadap dia nie tiap tiap hari bila dah mak masak macam macam kan. dah tu bila kat rumah jalan lah ceruk mana pun, celah mana pun jumpa jer lah makanan. so, oat akan dipandang sepi seterusnya bersarang lelabah lah dalam lemari dapur tu. bila lagi nak jumpa oat? well, next semester lah. gonna miss you alot!

Paul Frank, ouch ❤
hei hei hei, mari berdansa. balik nanti dah takleh nak stalk abang Paul Frank kat tangga. dah takleh nak tengok dia main lari lari hingustan kat koridor. dah takleh nak dengar dia mengada klua suara dia yang seksi tu kat tepi tandas. dah takleh nak ciom bau katang dia bila masuk tandas. ouch! haih, dah dah stop merepek kat sini. bukan bukan jer. takkan luar tabii kot tyra oii! retard, aku still bernafsu pada makhluk paling seksi sparta kook. when you look me in the eyes, im dying inside. wuwuwuwuwu :3

tiwa munchter punye ❤
harta guwa tetap akan jadi harta guwa. nanti nak letak kat bilik bawah bilik warden tu jangan bila balik nanti aku nak g amik dah takde pulak. memang naya aku round satu hostel cari! mengada kan g tulis nama besor besor kat baldi. baldi jer pun. ek eleyh baldi pun, baldi nie berharga sangat sebab mak aku yang beli masa datang sini. so, aku sayang dia lebih dari berus gigi, patung, dan segala yang lain yang aku beli sendiri. benda mak ayah aku beli memang aku sayang sangat so kalau hilang memang rasa ralat lah! kalau jumpa memang aku rasa nak maki bila jumpa orang yang curi tu, oopps yang 'pinjam' tu. exactly. LOL. before nie dah pernah hilang so aku tulis lah bebesor nama kat situ. bagi dari jauh nampak hak aku baldi nie. kalau tak nampak rabun jugak tak tawu lah. memang kakiku sentiasa dipipimu lah kan. so, adik baldi tolong jaga diri leklok masa semester break nie yer. kakak takde nak jaga adik. ingat kakak selalu yer. ada sesape kacau sebut nama akak jer. tiwa munchter. shuwit shikit. hiuhiu :D

part of me ❤

"Twinkle, twinkle, little star,
How I wonder what you are.
Up above the world so high,
Like a diamond in the sky.
Twinkle, twinkle, little star,
How I wonder what you are"

ini adalah benda perlu ada dalam bilik aku, masa tido aku. kena ada sebab kalau takde tido mesti tak selesa gila. mesti tido sejuk sejan. so kalau pakai nie, selesa tido. sapu losyen kat kaki, massage kaki, lepas tu pakai dia nie. wuwuwu, rasa super kiut. hehe. sape lagi nak kata aku comel, aku sendiri jer lah. dari bibir montok nie kita kluarkan kata kata comel untuk diri kita. rasa dihargai oleh diri sendiri. uh oh. sparta kook? wuwuwuwu. so nanti masa nak naik bus esok tak boleh lupa letak sekali dalam bag laptop. so, nanti leh pakai. 8jam yaw! kalau tak kejang lah aku punya urat kencing, sejuk ..dah lah malam. haa lupa nak gtawu, this cutie sock was given by my ayah. tu yang sayang sangat. eh tak, actually nak cakap yang tu pasal lah selesa sangat. sebab ayah bagi. rasa kasih sayang seorang bapa tu. suam suam kuku gituww. *kukumalu* mieheheh. lebihan pulak. suka lah hati, i loveyou dediiyy. *muahMuah*

BeBo❤
this is BeBo! anak aku. aku ibu dia. jadi cerita dia kat sini, dia akan tinggal ngan kakLong berdua kat dalam bag. nanti ibu balik yer. takleh nak ikut balik same, tak muat luggage. BeBo dah besar so jaga diri eyh. jangan pupup merata rata taw. tahan sampai ibu balik. main ngan kakLong. kakLong nanti akan nyanyi untuk BeBo tiap tiap malam before tido. ibu dah suruh dia nyanyi. hehe. gonna miss u alot! uh oh, actually dah start rindu dah nie. acane? :|

"Imperfection is beauty, madness is genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring." 
-Marylin Monroe